Dynia doskonale nadaje się do przygotowania wielu smacznych potraw. Szczególnie zup! Poznaj najlepsze przepisy!

PAŹDZIERNIK 22, 2021 - ZDROWIE I URODA

Zupy z dynią w roli głównej. Najlepsze przepisy

Dynia, to piękna, dorodna "Królowa jesieni". Jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i zmaczna. Warto więc wykorzystywać ją do wielu dań, m.in. zup. Sprawdzamy, które przepisy są najlepsze.

Jesień to okres, który niewątpliwie należy do dyni. Jest to najbardziej charakterystyczny owoc tej pory roku. Co ciekawe, wielu uważa ją za warzywo, a jest to.. owoc jagody! Dynie różnią się wielkością, kształtem oraz smakiem. Przykładowo dynia Hakkido ma lekko orzechową wońi doskonale nadaje się do zup. Z klei odmianę o nazwie Muskat można jeść na surowo. Synia piżmowa sprawdza się z kolei do ciast i zup, a makaronowa - do zup.

Krem z dyni z gałką muszkatołową

Do przygotowania kremu z dyni potrzebne będą:

- miąższ z dyni średniej wielkości;

- 1 cebula;

- litr bulionu wołowego;

- 2 łyżki masła klarowanego;

- 1/4 szkl. śmietany 18%

- 2 łyżki mąki;

- 2/3 szklanki białego wina półwytrawnego;

- gałka muszkatołowa;

- sól i pieprz;

- pestki dyni;

Miąższ z dyni kroimy na niezbyt duże kawałki. Cebulę siekamy i wrzucamy na gorące masło, chwilę smażymy aż się zeszkli. Dodajemy dynię i chwilę podsmażamy. Wsypujemy mąkę, wlewamy bulion i wino. Po kilku minutach dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość gotujemy około 30-40 minut aż wszystkie skłądniki będą miękkie. Wówczas miksujemy je blenderem i doprawiamy gałką muszkatołową. Pestki chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy przed podaniem. Smacznego!

Zupa z dyni jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Przedstawiamy najlepsze przpepisy!

Zupa z pieczonej dyni

Zupę można zrobić też z pieczonej dyni. Taka charakteryzuje się dość intenstwnym smakiem i aromatem. Do zrobienia jej potrzebne są:

- średniej wielkości dynia;

- 1,5 l bulionu warzywnego;

- 2 ząbki czosnku;

- kurkuma;

- sól;

- szczypta gałki muszkatołowej;

- olej z pestek winogron;

Miąższ z dyni kroimy w plastry i smaujemy olejem. Doprawiamy kurkumą, solą i następnie pieczemy przez około pół godz. w 190 stopniach. Na 15 min. przed końcem pieczenia wkłądamy ząbki czosnku ownięe w folię aluminiową. Gdy dynia wystynie wkłądamy ją do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut. Na koniec całość miksujemy i gotowe! Smacznego!

Zobacz też: Dynia - królowa jesieni. Można i warto z niej robić kosmetyki!

Justyna

redaktor

Dziennikarz i copywriter z wieloletnim doświadczeniem. Miłośniczka mody i podróży. Uwielbia śledzić bieżące trendy, jednak jak sama przyznaje - nie włożyłaby wielu kreacji promujących największe domy mody:)