PAŹDZIERNIK 18, 2021 - ZDROWIE I URODA
Najlepsze przepisy na sałatki. Sprawdzą się do pracy i na imprezę!
Sałatki doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek, a także jako przekąski na imprezę. Są pyszne, zdrowe i często przygotowanie ich nie zajmuje zbyt wiele czasu. Podjemy najlepsze przepisy na tę potrawę!
Przygotowanie sałatki zazwyczaj nie jest pracochłonne. Jest to świetna opcja dla urozmaicenia swojej diety. Szczególnie, że można je wciąż modyfikować i zmieniać, przez co nigdy się nie nudzą.
1. Ziemniaczana sałatka z ogórkami konserwowymi i jajkiem
Ziemniaczane sałatki są bardzo pożywne. Sprawdzą się więc w przypadku osób, które szukają czegoś smacznego, zdrowego i sycącego zarazem. Aby przyrządzić taką sałatkę potrzebujemy:
5 ziemniaków;
5 jajek;
5 kiszonych ogórków;
pół pęczka szczypioru;
150 g boczku lub szynki parmeńskiej;
Do przygotowania sosu potrzebne będą:
2,5 łyżki majonezu;
łyżeczka musztardy;
łyżka oliwy z oliwek;
łyżka soku z cytryny
pieprz;
sól;
Ziemniaki gotujemy do miękkości i studzimy. Kroimy w sporą kostkę. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. A kiszone ogórki kroimy w kostkę (można użyć specjalnej kratki do sałatek). Boczek (lub szynkę parmeńską) cienko kroimy w plastry i podsmażamy aż się zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki wlewamy do miski i mieszamy aż się połączą. W salaterce układamy warstwy: ziemniaków, jajek, ogórków - posypujemy posiekanym szczypiorkiem, polewamy sosem i powtarzamy ułożenie warstw. Na wierzchu układamy zarumienioną szynkę parmeńską lub boczek. Gotowe! Sałatka najlepiej smakuje tego samego dnia.
Sałatka grecka - szybka i smaczna
Osoby, które nie jedzą mięsa zawsze mogą wybrać sałatkę grecką. Szczególnie, że jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:
2 średniej wielkości pomidory;
4-5 ogórków gruntowych;
pół czerwonej cebuli;
1 opakowanie (250 g) sera feta;
pół szklanki czarnych oliwek;
4,5 łyżeczki oregano (suszonego);
5 łyżek oliwy z oliwek;
pieprz;
sól;
Pomidory kroimy w ósemki, ogórka obieramy i kroimy w grube półplastry. Cienko szatkujemy cebulę, a oliwki przekrawamy na pół. Wszystko wkładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy półplastrami sera feta (może być też pokrojony w grubą kostkę, jeśli ktoś woli). Wierzch posypujemy oregano i polewamy oliwą. Należy uważać z solą, można ją nawet pominąć, bowiem ser feta jest dość słony. Gotowe!
Sałatka z łososiem i miętą
Sałatka z łososiem i miętą jest zdrowa i orzeźwiająca. Smakuje naprawdę wyśmienicie i z pewnością może stać się hitem każdej imprezy. Do jej przygotowania potrzebne są:
300 g łososia;
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek;
1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie może być miód);
pół sałaty lodowej;
2 ogórki gruntowe;
2 garści listów mięty;
pomidor średniej wielkości;
200 g jogurtu naturalnego;
2 niewielkie cebule;
sól i pieprz;
Łososia kroimy w 1,5 cm paski, przyprawiamy i podpiekamy lub grillujemy. Na minutę/dwie przed zdjęciem z palnika smarujemy syropem klonowym (lub miodem). Sałatę myjemy i rwiemy na niewielkie kawałki badź szatkujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora oraz posiekaną drobno cebulę. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną miętę i mieszamy. Na wierzchu układamy łososia. Tuż przed podaniem przyprawiamy. Smacznego!
Zobacz też: Jak zadbać o swoje dłonie jesienią?